Net Metering

Πως ξεκίνησε το Net metering

Όλα ξεκίνησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν κάποιοι παρατήρησαν ότι, μπορούν να μειώσουν την ένδειξη του μετρητή ρεύματος κάνοντας τον να γυρνάει ανάποδα. Η περιστροφή του μετρητή προς την αντίθετη κατεύθυνση γινόταν με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού ή μιας ανεμογεννήτριας. Η ενέργεια που παραγόταν από αυτά τα συστήματα και δεν απορροφούνταν από την εγκατάσταση (από τις καταναλώσεις δηλαδή του κτιρίου), διοχετευόταν στο ηλεκτρικό δίκτυο, με αποτέλεσμα ο μετρητής να γυρίζει ανάποδα μειώνοντας την ένδειξή του.

Στην πράξη, τελικά, ο καταναλωτής πλήρωνε για την ενέργεια που κατανάλωνε μείον την ενέργεια που παρήγαγε, γεγονός που έδωσε την ονομασία net metering, σε αυτή την αρχικά παράνομη πρακτική.

Πως λειτουργεί

ο  Net metering ή αλλιώς ενεργειακός συμψηφισμός επιτρέπει στον καταναλωτή (ιδιώτη ή επιχείρηση), μέσω μιας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών να παράγει μόνος του δωρεάν το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει, έχοντας δωρεάν θέρμανση με την εγκατάσταση μια αντλίας θερμότητας ή και ακόμη δωρεάν καύσιμα μετακίνησης με την χρήση ενός η περισσότερων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, αφού καταγραφεί από τον ειδικό μετρητή του διαχειριστή, διαχέεται εξολοκλήρου στο δίκτυο. Στο τέλος κάθε μετρητικής περιόδου το ποσό της οφειλής προς την ΔΕΗ, θα ισούται με την αξία των κιλοβατώρων (kWh), που προκύπτουν από την διαφορά, ανάμεσα στην παραγόμενη ενέργεια και την καταναλισκόμενη ενέργεια που από το δίκτυο. Όταν η διαφορά είναι μηδενική δεν θα υπάρχει χρέωση για το ρεύμα που καταναλώσαμε, εάν η διαφορά είναι πλεονασματική, τότε η περίσσεια ενέργεια μεταφέρεται στον επόμενο λογαριασμό μέχρι να κλείσει ο ετήσιος κύκλος και να γίνει η  τελική εκκαθάριση.

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται τόσο σε οικιακούς όσο και σε επαγγελματίες καταναλωτές που έχουν εγκαταστήσει ή πρόκειται να εγκαταστήσουν συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης, σ’αυτούς που έχουν feed in tarrif με χαμηλή τιμή (0,175€/Kwh).

Η μετατροπή από διασυνδεδεμένο σύστημα σε net metering είναι απλή, αφού από τεχνικής άποψης, ένα σύστημα σχεδιασμένο για net metering, δεν διαφέρει σε τίποτε από ένα σύστημα σχεδιασμένο για πώληση ενέργειας.

Επιπλέον με την εφαρμογή του net metering,  μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις με κτίρια γραφείων, εμπορικά, βιοτεχνικά και βιομηχανικά κτίρια και αγροτικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την μείωση του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Πλεονεκτήματα

Το net metering έχει αναρίθμητα θετικά χαρακτηριστικά, μερικά από αυτά είναι τα εξής:

– Ενεργειακή αυτονομία και ανεξαρτησία για την κατοικία σας.
– Μακροχρόνια ενεργειακή εξασφάλιση χωρίς μελλοντικό κόστος.
– Όσες αυξήσεις και αν κάνει η ΔΕΗ δεν υπάρχει  επιβάρυνση.
– Παράγουμε ένα καταναλωτικό είδος που έχει αυξανόμενη αξία.
– Αποδέσμευση του κόστους διαβίωσης της οικογένειας σας από μελλοντικές αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων.
– Κάλυψη για 25 τουλάχιστον χρόνια των μεγαλύτερων οικογενειακών εξόδων.
– Αύξηση της αξίας του ακινήτου.
– Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση του ακίνητου στο μέλλον βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
– Ελαχιστοποιείται η περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Εξοικονόμηση σε ηλεκτρική ενέργεια:

Μέγιστο όριο είναι τα 20kWp ή το μισό της συμφωνημένης ισχύος.

Μπορεί να το εγκαταστήσει και ο μισθωτής ενός ακινήτου.

Σε πολυκατοικία μπορούν να το εγκαταστήσουν περισσότεροι του ενός

Μπορεί να τοποθετηθεί σε στέγη-δώμα ή κήπο-έδαφος

 Διαδικασία-Δικαιολογητικά 

Η διαδικασία για τη διασύνδεση ενός φωτοβολταϊκου συστήματος net metering είναι απλή και την αναλαμβάνει η εταιρεία μας. Για την κατάθεση της αίτησης απαιτούνται τίτλοι Ιδιοκτησίας του ακινήτου (ή μισθωτήριο) καθως και έγγραφη βεβαίωση από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες οτι επιτρέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού από τον ενδιαφερόμενο (σε περίπτωση πολυκατοικίας). Τεχνικές εκθέσεις, σχέδια, υπεύθυνες δηλώσεις μηχανικού που αφορούν τον εγκαταστάτη του συστήματος, τα αναλαμβάνουμε όλα εμείς.