Εξοικονόμηση ενέργειας

Γλύτωσε ως 100 ευρώ ετησίως στο ρεύμα με ένα απλό βήμα!

Η εξοικονόμηση στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα, την ώρα που η ενεργειακή κρίση δεν λέει να υποχωρήσει και οι καταναλωτές ψάχνουν να βρουν λύσεις που θα τους εξασφαλίσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Ένας από αυτούς είναι το να βγάλουμε από την πρίζα συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by), δηλαδή συσκευές που δεν τις χρησιμοποιούμε.

Συσκευές-πρωταθλητές στην κατανάλωση ρεύματος

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το στερεοφωνικό, το οποίο σε κατάσταση αναμονής, χωρίς δηλαδή να λειτουργεί, «καίει» 17 watt, δηλαδή 149 κιλοβατώρες το χρόνο. Το ρούτερ (το μηχάνημα που μας επιτρέπει να έχουμε internet) «καίει» 11-12 watt, δηλαδή 96 κιλοβατώρες το χρόνο. Ένα κλιματιστικό «καίει» 8-9 watt, δηλαδή 70 κιλοβατώρες το χρόνο. Ένας δορυφορικός δέκτης (πολλά νοικοκυριά έχουν) «καίει» περίπου 7 watt, δηλαδή 61 κιλοβατώρες το χρόνο.

Κοντά σε αυτά υπάρχει η τηλεόραση, ο φούρνος μικροκυμάτων, οι φορτιστές για τα κινητά τηλέφωνα και για τον φορητό υπολογιστή (lap top) και άλλες συσκευές, οι οποίες έχουν μικρότερη κατανάλωση (2-5 watt), αλλά κι αυτές όλες μαζί «καίνε» ρεύμα. Με απλά λόγια, χωρίς να υπολογίσουμε όλες τις συσκευές που υπάρχουν σε ένα σπίτι, αλλά λίγες για ένα μικρό νοικοκυριό, τότε πληρώνουμε 400 κιλοβατώρες το χρόνο. Για να βρούμε το κόστος πολλαπλασιάζουμε την τιμή της κιλοβατώρας που δεν είναι σταθερή πλέον, αλλά κάθε μήνα αλλάζει και καταλήγουμε σε ένα ποσό περίπου στα 80-100 ευρώ ετησίως. Καθόλου αμελητέο και μάλιστα αυτό το ποσό μεγαλώνει αν έχουμε περισσότερες συσκευές.

Τι μπορώ να κάνω;

Πολύ απλά, κλείσε το «μαγικό» κόκκινο λαμπάκι του πολύπριζου, ειδικά από τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείς.                

Οι συσκευές που αφήνονται σε stand by (κατάσταση αναμονής) συντελούν στην άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Απλές κινήσεις, όπως το να σβήσεις την καφετιέρα, την τηλεόραση, τον υπολογιστή, να αφαιρέσεις τον φορτιστή του κινητού από την πρίζα, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή που δεν έχεις την πρόθεση να χρησιμοποιήσεις εκείνη τη στιγμή, μπορούν να συνεισφέρουν πραγματικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

ΠΗΓΗ

Related Posts

1 thoughts on “Γλύτωσε ως 100 ευρώ ετησίως στο ρεύμα με ένα απλό βήμα!

Comments are closed.