Net Metering, Επιδοτήσεις, Φωτοβολταϊκά

Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Τι ξέρουμε

Τρία νέα προγράμματα επιδότησης φωτοβολταϊκών για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμους, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 460 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, προετοιμάζει το ΥΠΕΝ. Παράλληλα, δρομολογείται ένα ακόμη για αγροτικές εκμεταλλεύσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο εκτιμάται ότι θα «τρέξει» εντός του 2023.

Επιδότηση για φωτοβολταϊκά στέγης

Το πρώτο φιλόδοξο πρόγραμμα για επιδότηση 250.000 φωτοβολταϊκών στέγης, που είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, «προσγειώθηκε» στην  πραγματικότητα. Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τα διαθέσιμα κονδύλια για το πρόγραμμα θα είναι τελικά περί τα 200 εκατ. ευρώ, ποσό που φτάνει για περίπου 50.000 με 60.000 ηλιακά συστήματα, με ή χωρίς χρήση μπαταριών. Με δεδομένη την οικονομική στενότητα, πιθανώς θα διαφοροποιηθεί και ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος, σύμφωνα με τον οποίο το 50% του προϋπολογισμού θα αφορά την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά, το 35% μικρές επιχειρήσεις και το 15% αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αλώστε για τους αγρότες ήδη «τρέχουν» δράσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ σχεδιάζεται ξεχωριστό πρόγραμμα.

Ποσοστό επιδότησης

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και υψηλών τιμών ρεύματος, η αγορά αναμένει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Ο λόγος είναι ότι η επιδότηση θα προσφέρει επιπλέον κίνητρο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Μάλιστα, πρόσφατα κατατέθηκε σχετική τροπολογία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να προκηρύξει το σχετικό πρόγραμμα που θα αφορά τόσο τα φωτοβολταϊκά όσο και τις μπαταρίες, επιτρέποντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, το ποσοστό της επιδότησης αναμένεται να είναι της τάξης του 30% για τα φωτοβολταϊκά και έως 60% για τις μπαταρίες, καθιστώντας την αγορά και εγκατάστασή τους εξαιρετικά συμφέρουσα στην τρέχουσα συγκυρία.

“Ακόμα και χωρίς την επιδότηση η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάνελ είναι συμφέρουσα κίνηση, ενώ μετά την εφαρμογή του προγράμματος τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα. Μάλιστα ανάλογα και με την κατανάλωση αλλά και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η απόσβεση μπορεί να γίνει ακόμη και σε λιγότερο από πέντε χρόνια, εξασφαλίζοντας ενεργειακή αυτονομία.”

κ. Κωνσταντίνος Λάσκος, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Διαμερίσματα και φωτοβολταϊκά

Στην περίπτωση των διαμερισμάτων τα πράγματα είναι εκ φύσεως πιο περίπλοκα, καθώς απαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών. Όπως αναφέρουν όμως παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να δοθούν και επιπλέον κίνητρα σε περίπτωση εγκατάστασης σε πολυκατοικίες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνει ήδη αιτήματα για να αλλάξει η νομοθεσία και να μπορούν να εγκαταστήσουν έχοντας το πράσινο φως του 50% των διαμερισμάτων. Επί τάπητος έχει επίσης τεθεί το ζήτημα της συλλογικής αναπαραγωγής. Οπως επισημαίνει ο κ. Ψωμάς, το θέμα αυτό είναι ακόμα σε αρκετά πρώιμο στάδιο, αλλά αν προχωρήσει θα βοηθήσει αρκετούς, δεδομένου ότι θα μπορούσαν πολυκατοικίες που βρίσκονται είτε απέναντι είτε η μία δίπλα στην άλλη και έχοντας την ίδια γραμμή να εγκαταστήσουν σύστημα από το οποίο θα επωφελούνται περισσότεροι με μικρότερο κόστος αφού θα μοιράζεται.

“Ως προς τις ενεργειακές ανάγκες, μια μέση μονοκατοικία απαιτεί την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στοιχείου με ισχύ της τάξης των 4-5KW. Από την άλλη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στις πολυκατοικίες εξαρτάται από τον αριθμό των διαμερισμάτων, τις ενεργειακές ανάγκες τους και το συνολικό εμβαδόν.

κ. Κωνσταντίνος Λάσκος.

Ο οδηγός

Ο σχετικός οδηγός για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στέγης προετοιμάζεται και η προδημοσίευσή του τοποθετείται στα τέλη Νοεμβρίου. Όσο για την πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων, θα την αναλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Οι πρώτες προσομοιώσεις που έγιναν από το ΥΠΕΝ έδειξαν ότι τα απλά φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να επιδοτηθούν έως και 30% ενώ τα συστήματα φωτοβολταϊκών με μπαταρία έως και 60%.

Στόχος είναι να στηριχθούν περισσότερο τα συστήματα που συνοδεύονται και από συσσωρευτή για αποθήκευση ενέργειας ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συμφόρησης στα ήδη κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα. Πάντως, από το καλοκαίρι έχουν εξασφαλιστεί περιθώρια ισχύος – μόνο για την εξυπηρέτηση μικρών συστημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας – στους υποσταθμούς του δικτύου διανομής ρεύματος με τον νέο ηλεκτρικό χώρο να υπολογίζεται συνολικά σε περίπου 2,5 γιγαβάτ (GW).

Τα κριτήρια και η απόσβεση

Το νέο πρόγραμμα θα καλύπτει μικρά συστήματα έως 10 κιλοβάτ. Για ένα μέσο σπίτι ένα φωτοβολταϊκό των περίπου 3 με 3,5 κιλοβάτ θεωρείται αρκετό για την κάλυψη των αναγκών του, ενώ για ένα μεγαλύτερο νοικοκυριό απαιτείται μια εγκατάσταση γύρω στα 6,5 κιλοβάτ. Αντίστοιχα, μια επιχείρηση θα μπορεί να εγκαταστήσει σύστημα εώς 10 κιλοβάτ. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), για ένα μικρό οικιακό φωτοβολταϊκό πάνελ των 3 kwp που εγκαθίσταται χωρίς καμία επιδότηση ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης φτάνει σήμερα στα 8,9 χρόνια. Αντίθετα με μια επιδότηση της τάξης του 30% ο χρόνος αποπληρωμής μειώνεται στα 4,2 έτη.

Σχετικά με τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νέο πρόγραμμα ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια ή θα ισχύσει η χρονική προτεραιότητα στην υποβολή των αιτήσεων. Η αξιολόγηση βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων προκαλεί προβληματισμό στα στελέχη του ΥΠΕΝ, καθώς ενδέχεται στην πορεία πολλοί δικαιούχοι να διαπιστώσουν ότι τελικά δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό με ίδια κεφάλαια, όπως συνέβη και με το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Αλλά και η  πρόκριση βάσει της χρονικής προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων έχει κακά προηγούμενα, όπως έδειξε η εμπειρία από προηγούμενα «Εξοικονομώ», οπότε είχε βγει εκτός λειτουργίας η ηλεκτρονική πλατφόρμα. 

Αυτοπαραγωγή

Εκτός από το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις στέγες, θα ακολουθήσουν άλλα δύο προγράμματα. Το πρώτο, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, θα αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή ενέργειας σε επιχειρήσεις και φορέας υλοποίησης θα είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, προετοιμάζεται άλλο ένα, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αφορά τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων από τους δήμους της χώρας, προκειμένου αφενός να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος και αφετέρου να στηρίξουν τους ευάλωτους καταναλωτές στην περιοχή τους.

Χρόνοι αδειοδότησης

Η μαζική, ταχεία ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) βρίσκεται στον πυρήνα της νέας πολιτικής της ΕΕ, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο «RePower EU». Είναι αξιοσημείωτο ότι στον νέο προσωρινό Κανονισμό της ΕΕ, προβλέπονται μέτρα για την επίσπευση της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ. Έτσι, φωτοβολταϊκά στη στέγη θα πρέπει πλέον να αδειοδοτούνται εντός ενός μήνα, ενώ για τα μικρά ηλιακά συστήματα αυτοκατανάλωσης ενέργειας έως 50 kW (κιλοβάτ) εισάγεται η έννοια της «θετικής διοικητικής σιωπής». Δηλαδή, εάν οι αρμόδιες αρχές δεν ανταποκριθούν εντός ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης, η άδεια θα θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί ο κ. Λάσκος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με κάποιον εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο, ώστε να βεβαιωθούν ότι η εγκατάσταση θα καλύπτει της ανάγκες τους, αλλά και να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Maintherm είναι εδώ για να σε βοηθήσει να επωφεληθείς από τις πρόσφατες επιδοτήσεις φωτοβολταϊκών στέγης και να σε οδηγήσει στην ολοκληρωμένη εγκατάσταση του δικού σου φωτοβολταϊκού συστήματος.

 

Κάλεσε μας στο 25210 32303 ή στο  25210 48002  για  να αρχίσεις την ενεργειακή σου αλλαγή.

Ήξερες ότι υπάρχει αρκετή ηλιακή ενέργεια ου χτυπά τη Γη κάθε ώρα για να καλύψει όλες τις ανάγκες ενέργειας της ανθρωπότητας για έναν ολόκληρο χρόνο?

Πηγή 1, Πηγή 2 ,Πηγή 3

 

 

Related Posts

2 thoughts on “Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Τι ξέρουμε

Comments are closed.